Hexametervadász: “Orbán János Dénes Térey János-díjas”

A Térey-ösztöndíj máris elért néhány dolgot: sikerült az írótársadalmat még megosztottabbá tenni, sikerült embereket feloldhatatlan erkölcsi válságba lökni és sikerült a kultúrharcban elvérzett és elhasználódott klientúrát végkielégíteni (illetve ez már három volt, bocs). A negyedik cél, hogy gondtalan alkotómunka feltételeit teremtse meg az arra méltó szerzőknél, csak egészen elenyésző arányban sikerült.

Elképesztő, hogy a díjazottak fele nem nő, és elképesztő, bár borítékolható volt, hogy a díj 50 százaléknál nagyobb arányban politikai kifizetőhely.

És azért érdemes ízlelgetni azt a mondatot is (pompás hexameter, mégpedig versus spondiacus), hogy

„Orbán János Dénes Térey János-díjas”.

(Második sornak szinte kívánkozik: “hallgat az esteli táj, ballag a kései nyáj.” Egy csodás nap a NER-Magyarországon.)

Egy ilyen mondatnak azért van lüktetése.

Le a kalappal az előtt, aki visszaadta és azok (köztük barátaim) előtt is, akik megtartják.

Ezek adóforintok, amelyeket a díjazottak közül néhányan nagyszerű művekkel csakugyan megszolgáltak (már a köznek, az olvasóknak, a magyar kultúrának, a jövőnek), ezért joggal érezhetik úgy: jár nekik, hogy mostantól egy kicsit (egy fél német miniálbér erejéig) könnyebben éljenek. Aztán sokan vannak persze, akik semmit sem tettek le az asztalra, mégis megkapták, de rájuk kár szót vesztegetni (illetve már eleget vesztegettem). Van, akit ez a díj a kilátástalan nyomorból hoz ki, van, akinél reménytelen helyzeteket old meg, néhány szerző esetében nyilvánvaló, vagy legalábbis joggal feltételezhető, hogy tényleg olyan jövőbeli művek létrejöttéhez járul hozzá, amelyeket szeretni fogunk.

Akárhogy is, de szerintem úgy áll a dolog, hogy aki nem lép le ebből az országból, úgysem ússza meg, hogy bele ne keveredjen valami morális kényelmetlenségbe. A nyugdíj vagy a családi pótlék adóforintjai nem sokban különböznek a Térey-díj adóforintjaitól. Az sem igazi érv ez ellen, hogy „nem mindegy, hogy ezt az adópénzt ki adja”; Magyarország lényegében nem más, mint Orbán Viktor magánbirtoka, végső soron minden adó-újraelosztás mögött az ő személye áll. A családi pótlékot és a nyugdíjat is ő és bojárjai osztják, akármilyen akadémiai jogcím legyen is rá írva. Bűzlik minden adóforint, némelyiknek csak bukéja van, némelyikért könyékig kell nyúlni a trutyiba – de a fekália akkor is fekália.

A NER mindenkit összetrutymóz.

Ez az – inkább szomorú, mint örvendetes – történet is a magánmecenatúra fontosságára mutat rá. Nem létezik, hogy nincs annyi adakozni hajlandó nagyvállalkozó ebben az országban, akik képesek lennének megfinanszírozni néhány bőkezűbb irodalmi ösztöndíjat. Az üzletből, nyereségből, magánzsebből- és kézből származó pénz szagtalan, kevéssé kitett nemtelen politikai alkuknak, és a díjazottaknak legalább a morális vasdorongok ütései elől nem kell hajolgatniuk.

4 című bejegyzés “Hexametervadász: “Orbán János Dénes Térey János-díjas”” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Azért én kíváncsi lennék, ki az aki politikai okokból kapta meg. Már csak azért is, nehogy megvegyem valamelyik könyvet, könyvét.

    Kedvelés

  2. Aki fegyvert fog, abszolút hülye…!
    Én olvasó vagyok, és azt a könyvet olvasom, amely ízlésem szerint érték, és nem dobom át a szomszéd kerítésén fél óra múlva.
    Írni, felelősség… Olvasni, szándék és öröm (lehetne).
    Ne basszátok már el ezt is, ha már…

    Kedvelés

  3. Ebben az országban egyre többen élnek, egyre rosszabbul. A hivatalos propaganda persze az ellenkezőjét hirdeti, soha jobb nem volt a magyarnak. A gazdaság dübörög, a haza fényre derül. A felszín ez, de alatta, millió probléma feszül. Az értelmiség túl sokáig hallgatott, túl sokáig volt cinkos a némaságával. Erre a legjobb példa az MTA ügye, vagy a színházaké. Amíg egszisztenciáját nem veszélyeztetik, addig hallgatnak, majd amikor eléri őket is bárd, akkor hős harcosok lesznek, mint Pálinkás úr is. De mondhatnánk, van közel három millió cinkos, akik hatalomban tartják Orbán rendszerét. Amikor Szlovákiában megölték az újságírót és párját, az isten adta nép , pár hét alatt elsöpörte a korrupt kormányát. Itthon tíz éve uralkodik egy autokrata, felköltözött a várba, onnan már csak térkép e táj. Lesötétített ablakú konvojból, most legújabban az alagútból, semmi nem látszik a valóságból. Könnyű azt hinni, minden szép és jó. Sokan érvelnek azzal, hogy nincs diktatúra, mert senkit nem zárnak börtönbe. Nem is kell! Orbán rájött az egyszerű igazságra, bőven elég tönkretenni az illetőt. Akire hajnalban a fekete maszkos TEK rátöri az ajtót, a lakást szétszedik egy óra alatt ( valós példa) másnap csak annyit kérdez hol kell aláírni, és már el is adta a korábbi cégét. Hosszan lehetne sorolni ezeket a példákat. Ha nézzük a dolog másik végét, Orbán tudja, hogy pénzért kapható lojalitás és hűség is, hogy ez valósan hazugság, kit érdekel? Irdatlan mennyiségű pénz tetején ül, amiből fenntartja vazallusi rendszerét. Most a díj kapcsán ebből kiosztott egy keveset, tudván, lesznek akik hálásak neki, mert hát, mint a filmben is elhangzik “…éni kő”!

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .