gulyás-Napóleon

Berágott a mi kis gulyás-Napóleonunk.

Az önkormányzati választásokon lelepleződött, milyen sebezhető a hatalma, ezért most bosszút áll a szabadság legelkötelezettebb védelmezőin – a művészeken.

Színházakon, rendezőkön, színészeken, könyvkiadókon, írókon és költőkön, mindenkin, aki a szavakkal, az igazság hordozóival dolgozik.

Mert még mindig az igazság kimondása a diktatúrák legnagyobb ellensége és leghatékonyabb ellenszere.

Ne legyenek illúzióink: a rezsim célja az, hogy minden hangot elnémítson, amely ki meri mondani az igazságot; hogy mindenkibe belefojtsa a szót, aki le meri leplezni a hazugságokat, amelyekre az illiberális valóságtagadás rendszere épül. De mivel nincs hova hátrálni, megfutamodni és elhallgatni sem fogunk.

Az ő létük a hazugságaiktól függ: ezért aztán minden kimondott igazság gyengíti őket. Meg aztán: aki hazudik, mindig stresszel és retteg: mert tudja, hogy a hazugság illúziója egyszerre omlik össze és nagy zajjal jár. Az igazságot kimondani persze nem könnyű, de legalább nyugalom önti el utána az embert és erőssé teszi a tudat, hogy megtette, ami emberileg megtehető: nem köpte szembe önmagát. A legkisebb igazság is megteszi.

(Milyen furcsa érzés megint ilyen szövegeket írni: utoljára gimiben, meg kezdő egyetemistaként farigcsáltam hasonló mondatokat. )

Hírdetés

5 című bejegyzés “gulyás-Napóleon” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Kedves Gergely!
  Valami hasonló járt az eszemben, amikor nemrég az FB-n egy kilenc éves írásom osztottam meg. Mert ijesztően aktuális.
  https://gondolatok-ideak.blogspot.com/2010/12/szilveszteri-gondolatok.html
  A legnagyobb baj, hogy az ország lakosságának (szándékosan nem írok polgárokat, mert azok csak nyomokban vannak) ez semmit sem mond. A döntő többség — lehet, hogy ez így sommás, de sajnos ettől függetlenül igaz — nem jár színházba, nem olvas (már csak ezért sem mert nem képes megfizetni a megjelenő könyveket — lásd: a Tér tágassága ma 4999 forint, ami egy közepes anyagi körülmények között élő család egynapi kosztpénze.)
  Így aztán a hatalom azt tesz, amit akar. A tiltakozásnak nincs tömegtámogatása — kivéve azt a pár tízezer értelmiségit és pártolóit — és ezért egyáltalán nem érdekes a hatalomnak, amely eléggé gátlástalan és amorális ahhoz, hogy azt képzelje magáról, hogy bármit megtehet.
  Üdvözlettel:
  Haris T. Csaba

  Kedvelés

 2. Igen! Ezt kell tenni! Rombolni a felcsúti RasszPutyin ‘tekintélyét’ és leleplezni a hazugságait, ármánykodásait! Bravó!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.