Fejétől bűzlik

Hogyan szállít le egy buszsofőr egy gimnáziumba igyekvő diáklányt reggel 7-kor mínusz 7 fokban – pedig pénz is volt nála és jegyet is akart venni?

Elmesélem.

Mint minden hétköznap reggel, elvittem a lányom Kisorosziból kocsival Tahitótfaluba, a buszmegállóhoz. Itt szokott átszállni a 7.10-es buszra, amivel aztán elmegy Szentendrére a gimnáziumba. Ezzel egy órát spórol, ha gyalog el kéne mennie a kisoroszi révig, majd átrévezve a Dunán szállna fel Szentgyörgypusztán a buszra, 6 órakor kellene indulnia. Így elég kocsiba ülnünk 7 előtt 10 perccel. Tahitótfalutól Szentendréig már semmi időt nem nyerne, ha kocsival vinném, a 11-es úton ilyenkor csak lépésben lehet haladni – ugyanolyan gyorsan ér oda az autó is, meg a busz is.

Ma, január 8-án reggel is követtük a protokollt. 7 óra előtt 5 perccel ott voltunk Tahitótfalu hídfőnél. Mivel mínusz 7 fok volt odakint, megálltam a buszmegálló előtti parkolóban a Tesconál, hogy amíg meg nem látjuk a kanyarban a buszt, ne fagyoskodjon a gyerek odakint. (Nem gyerek már amúgy, novemberben múlt 18, mindjárt érettségizik.)

A busz feltűnt a hátunk mögött a kanyarban, a lányom kiszállt, és persze ekkor jutott eszébe, hogy ma még meg kell vegyen ezt meg azt, meg be kell fizessen valamit, de nincs nála annyi pénz. A tárcámban csak tízezresek voltak, odaadtam neki egyet. Bekanyarodtam a Tesco parkolóba, mert csak úgy tudok visszafordulni Kisoroszi felé, vártam a reggeli forgalomban, hogy ki tudjak kanyarodni. Szépen elment előttem a busz, még integettem is, bár nem láttam a lányom, gondoltam, a másik oldalon ül, de biztos, ami biztos, azért integetek. És ekkor megcsördült a telefon.

A lányom hívott, hogy leszállította a buszvezető, itt áll a buszmegállóban, vissza tudok-e jönni érte. Mondtam, hogy még itt állok a kereszteződésben, fusson oda. Aztán a kocsiban mesélte el, hogy mi történt.

Tízezressel akart fizetni, a sofőr közölte, hogy nem tud visszaadni. Erre a lányom mondta, hogy semmi gond, van a tárcájában apró, csak a tárcáját meg kell keresnie. Elkezdett turkálni a táskája alján a pénztárca után, de a buszvezető közölte, hogy erre neki nincs ideje, szálljon le. Mire a lányom azt mondta, hogy egy pillanat, és meglesz a tárca, nyugodtan induljanak el. Erre a sofőr felemelte a hangját, hogy ő késésben van, neki erre nincs ideje, azonnal szálljon le. A következő kérésre, hogy de mindjárt megvan a pénztárca, és ha leszáll, elkésik a gimiből, a sofőr már ordított, hogy szálljon lefele azonnal. Az utasok közül senki nem kelt a lányom védelmére, ő pedig nem állt le ordítozni, hanem megadta magát a túlerőnek és leszállt.

A buszt a leányfalusi strandnál értem be és – mint a videón látszik – megkérdeztem a buszsofőrt, csakugyan azt tette-e, amit tett. Mivel kikockáztam az arcát, a kedves olvasó nem látja a pökhendi arckifejezést, de az arrogáns stílus semmit sem vesztett élvezeti értékéből.

A Volánbusz járat száma 872, közlekedik 6.50 és 8.05 között Visegrádtól Újpest-Városkapuig. A busz rendszáma HDA-228. A busz nem késett, 7 óra 10 perckor – menetrend szerint – állt meg Tahi Hídfőnél.

Felhívnám a tisztelt olvasó figyelmét arra, hogy nem a buszsofőr a hibás – még ha az arcátlan és vérlázító aljasságot ő is követte el. Azért nem ő a hibás, mert az Orbán-rezsimben ez az általánosan elfogadott viselkedésmód. Akinek csak egy mogyorónyi hatalma van, arra használja, hogy visszaéljen vele. Ő csak túlórázik, alulfizetett, frusztrált, és ezért ott áll bosszút a világon, ahol megteheti. Egy diáklányon, akinél nem kell attól tartania, hogy ki mer állni a jogaiért. Üzenem ennek a derék embernek, hogy ha frusztrált és elégedetlen, töltse ki azokon a haragját, akik miatt nyomorult az élete. Fejétől bűzlik a hal: menjen fel a Budai Várba és nyomjon bele néhány bűzlő fejet a 300 forintos krumplifőzelékbe – garantálom, hogy utána jobban fogja érezni magát.

Hírdetés

70 című bejegyzés “Fejétől bűzlik” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

   1. A közömbösség pedig még sokkal rosszabb – a névtelen beszólogatás meg meginkább.
    Ha nem vagy okos ne szolj hozzá.

    Kedvelés

 1. Kedves Gergely, miközben egyetértek azzal, amit írt, marad pár kérdésem: mit gondol, hogy a túróban tudtunk odáig eljutni, hogy egy ember személyes felelősségét a politikán kérjük számon? Ekkora a nyomor, hogy egy buszsöfőr onnan választ mintát? Vagy az összes iskolában, ahol tanárokkal találkozott, egyetlen egy sem akadt, aki morálról, becsületről beszélt volna? A családjában sem hangzott el ez a két szó? Nem hiszem, hogy hibást kellene keresni, de felelős azért van: a buszsofőr. Gondolom, jó oka volt ezt a viselkedést választani (nem mintha nagyon érdekelne, mi volt az a jó ok), de akkor is azt gondolom: szégyellje magát, hogy hatalmának gyakorlása mellett döntött.

  Kedvelik 1 személy

 2. Na nehogy már egy kormány legyen felelős egy embertelen buszsofőr viselkedéséért! Különben is, az aljas agresszívitás inkább az ellenzékre jellemző, ilyen alapon tehát inkább ők tehetők felelőssé, meg természetesen a buszsofőr.

  Kedvelés

  1. Az arrogáns fölényeskedés, a másik semmibevevése, a hatalommal visszaélés meg a kormányon levőkre. Mert itt erről volt szó. És igen, felelőssé tehető érte a kormány, mert ha ezt lárják maguk előtt példaként, sokan úgy gondolják, hogy akkor nekik is lehet, a vezetők a saját viselkedésükkel legitimálják ezt a hozzáállást.
   Egyébként meg ‘aljas aggresszivitás az ellenzékre jellemző’ – miről beszél???

   Kedvelés

 3. Eddig 1:1, kedves Gergely.
  Szerintem nem teheti/né meg senki, hogy bárkin is bosszút álljon az őt ért sérelmek miatt. Mindenkinek vannak rossz napjai, nem tölthetjük ki a mérgünket másokon. Egy buszvezető szolgáltat. És köteles (lenne) kivárni, amíg az utas előkapirgálja a táska aljából a pénztárcáját. Azt megértem, hogy reggel hétkor még nincs váltópénze, de leszállítani a fizetni akaró utast, az példátlan. Üdv. Györgyi

  Kedvelés

 4. Tényleg felháborító, az e gyerekeimmel us előfordult már hasonló.
  Mivel négy van, 29 és 14 év között, bátran állithatom, hogy a korábbi kormányok alatt sem volt másképp. Sőt.

  Szóval egyet értve a felháborodásával, ez miért Orbán, Vár, stb. függő.

  Mindössze, eztbem értem egészen.

  Üdv : Láng László

  Kedvelés

 5. Na azért ez nem igaz. Aki bunkó, magától bunkó, nem attól, hogy milyen kormány irányítja az országot. Nekem sem tetszenek dolgok, de biztosan nem csesznék ki emiatt egy embertársammal sem, főleg nem egy gyerekkel (nagyon szeretem a gyerekeket, tök mindegy, mekkorák). Aki egy ekkora bunkó, az valóban frusztrált, köcsög, gonosz. Csak azt nem tudom, hogy bír így élni, ilyen lélekkel felkelni és lefeküdni és hogy bírják a körülötte lévők elviselni. Valószínűleg sehogy, azért ilyen. Valószínűleg érzi az utálatot irányába és ezt adja vissza! Ne idegeskedj ezen, neki az egyetlen öröme az életben, ha kicseszhet másokat. Egy lelkiszegény bunkó.

  Kedvelés

 6. Különösen örülök, hogy vannak még rajtam kívül olyan emberek Magyarországon, akik a változatlanságot leküzdve, saját és hozzátartozóik érdekét védve hajlandó publikálni olyan sérelmeket, mint amilyen ez is. Sajnos a mai magyar társadalom egyik rákfenéje az a struccpolitika, amely nem enged szót emelni olyan problémák ellen, amelyek megengedhetetlenek nem, hogy a mai de még a régi világban sem! Felháborító, hogy a “közfeladatot ellátó személy” hatalmi erőfölényével milyen mértékben vissza tud élni. Attól, hogy ő “közfeladatot ellátó személy”, és a törvény védi a különböző atrocitásoktól, bántalmazó magatartástól, még a munkáját kötelessége lenne(!!!) elvégezni. Neki az a munkája, hogy a buszt vezesse, eljuttassa az utazóközönséget A pontból B-be, és igenis, hogy MEGVÁRJA az utas apróját, hiszen valóban nem kötelezhető pénzváltásra. Ez utóbbi nem vitatható, hiszen benne van a Közlekedési Vállalat szabályzatában, az utazásban való aktív részvétellel, mint ráutaló magatartással ezt elfogadja az utas. DE! És itt jön a nagy DE! Egy buszsofőrnek sincs joga kizárni az utazásból senkit, azzal az indokkal, hogy ő siet, nincs ideje. Pláne ha nincs is késésben, mint ahogy azt a cikkből megtudjuk (gondolom Gergely ezt kinyomozta nagyon helyesen). Undorító, hogy az egyes Volán társaságok alkalmazottai miket meg nem tehetnek ebben az országban! Mert hiszen ilyen, és ehhez hasonló eset, sőt, még különbek is, előfordulnak bárhol az országban. Undorító, hogy a Volán társaságokat, mennyire nem érdeklik az utasok igényei, vagy talán nem is kell igényekről beszélni, az alapvető, és elvárható minimális szolgáltatás minőség biztosítása. Télen, a -7 és -10 fok körüli időjárásban fagyos, fűtetlen, ráadásul 20, 30, 40 perceket késő buszok? A 21. században? Szüleim elbeszélése alapján tudom, hogy lehet, hogy “átkos” volt (bár kinek hogy) a múlt rendszer, de ilyen akkoriban nem fordult elő, mert ha igen, nem kicsit vették elő azt a sofőrt, aki ezt megtette, vagy azt a járatszervezőt, aki ilyet megengedett. És persze most itt lehet tagadni, lehet mondani, hogy nincs igazam, én annak a kb. már 100-150 megkérdezett apám-anyám-lehetne embernek hiszek.
  Politikai párhuzamállítás? Nem helyes? Miért is nem? Hiszen ahogyan a cikk címe is szól: “Fejétől bűzlik” a hal. És valóban! Hát honnan máshonnan? Ki lehet a felelős? Én azt mondom, hogy elsősorban a vezetőség… Az ország irányítása! Hiszen a kormánynak, stadion építés és brazil beiktatásosdi (és még sorolhatnám, csak ugyebár most nem ez a téma, és hosszabb lenne mint maga a cikk) helyett pontosan(!!!), hogy ezekkel az esetekkel KELLENE foglalkozni, sok egyéb mellett! És akkor nem lenne olyan a Volán társaságok vezetősége, akik megtűrik az alkalmazottaik ilyesfajta viselkedéseit. Országimázs? Mi van, ha ugyanez történik egy külföldi emberrel (márpedig megtörténik!!!)? Országimázs? Így? Na de térjünk vissza a kis esetünkhöz, amely nem is olyan kicsi! Egy diáklány a hidegben… De tulajdonképp mindegy is, hogy diák, vagy sem. Az is mindegy, hogy 18 éves-e. Egy lány! Aki nem szeretne elkésni iskolából! Aki nem szeretne megfagyni! Akinek pénze is van! Pénze! Mondom lassabban! PÉNZE! És mégis le lett szállítva?! Undorító! Személyes vélemény: A közfeladatot ellátó személy, ha ilyet megtesz, akkor kapja meg azt a büntetést, mint az az utas, aki bántalmaz egy közfeladatot ellátó személyt. Mennyi is a büntetési tétele? 2 év börtön? És akkor lenne ideje türelmet tanulni! És akkor elgondolkozna, hogy 2 percet késsen-e az a busz, vagy sem! Azt hiszem mindannyiunk számára tanulságos a történet!

  Kedvelés

 7. Ez ennél kicsit bonyolultabb.
  Van ahol ezt nem lehet “szolgáltatóként” megtenni, mert másnap már nem kell bemenni (igen, tudom, munkaerőhiány, recece, nem kell vele érvelni, akkorse ússza meg munkáltatói fegyelmi, pénzmegvonás, lefokozás, akármi nélkül…)
  Van ahol hamar kiiratkozik az ún. “normális emberek közösségéből” az, aki képtelen magán uralkodni, és egy hároméves gyerek szintjén képes uralni a viselkedését. Nem lesznek barátai, nem kap munkát és hátraküldik (igen!) a sorban a postán.
  Itthon viszont – és igen, ezt a politika hatalmas mellénnyel támogatja – ez egy ún. jutalmazott viselkedés, az összes egyéb agresszív tahósággal együtt, dicsért, elismert sőt “követendő” az agresszió, a “szabál az szabál”, menő és “férfias” a csúf beszéd, az arcoskodás, a fenyegetőzés – amit az ún. országvezető elit képviselőitől amúgy nap mint nap látunk példamutatásként.
  Persze van aki néhai sógorom megfogalmazása alapján ún. “gyári hülye”, nem kell neki példakép az idióta viselkedéshez, de a többség azért meri ezt nap mint nap megtenni, mert a) retorzió nincs, következmény nincs b) sőt, sokan tapsikolnak neki és bátorítják, és hasonszőrűeket is bőven lát maga körül.
  Kicsit bonyolítja a helyzetet hogy ezek az arcok ha véletlenül a bot rosszabbik végére kerülnek, akkor artikulálatlan hangon ordítanak rendőrért, igazságért és méltányosságért – hogy a következő pillanatban már elfelejtsék mindezt, ha ők kerülnek hatalmi helyzetbe.

  Kedvelés

 8. Amilyen egy orszag erkölcsi vezetése, előbb utóbb olyanná válik a nép.
  Ezt látjuk. Gátlástalan, a másikat semmibe vevő stb.. Hosszan lehetne sorolni.

  Kedvelés

 9. Az orbán kormány legnagyobb (helyre hozhatatlan) bűne, hogy szítja az agressziót, pökhendien, lekezelően viselkedik, és rendkivül rossz pédát mutat a fiatalabb generációnak. A mutyizás, keverés, sunyítás, a realitás elferdítése – ezeket napi szinten nem hogy elfogahtaónak mutatja, hanem érezteti, hogy aki nem igy viselkedik annak “nem osztanak lapot”.

  Kedvelés

 10. Egy dolgot tennék hozzá.
  De, a buszvezető a hibás.
  Attól még, hogy van honnan vennie a mintát, felnőtt emberként az ő felelőssége, hogy ezt teszi, vagy emberként viselkedik.

  Kedvelés

 11. Egy ideje arra a megállapítasra jutottam, hogy az ország vezetői pusztán a társadalmunk leképezései. Tehát nem Orbán miatt ilyen a buszvezető, hanem az átlagember (a társadalom tagjainak többsége-őket így csoportban együtt, egyfajta egységes közös megnyílvánulásában, sőt ebbe minket “másokat” is beleértve) miatt van Orbánunk.

  Kedvelés

 12. Kedves Péterfy Gergely!

  Az igazi szégyen az ott van, hogy senki nem kelt a lánya védelmére. És akármennyire is fel vannak háborodva az eddigi hozzászólók, szerintem ezért is az Orbán kormány a felelős. Nem létezik, hogy nem lett volna azon a buszon minimum egy ember aki felugorhatott volna és míg ő vitatja a sofőrrel a pofátlan, randa viselkedését a lánya meg tudta volna találni a pénztárcáját. Az, hogy senki nem tette, az is a mai világ átka. A sok stressztől, frusztrációtól vagy agresszívek lesznek az emberek, vagy meghunyászkodnak. Az utóbbi öli meg a közösségi érzést, az egymásért való felelősség vállalást és még az emberiességet is: “Semmi közöm hozzá! Nem reszkírozok!” Pastor Niemöller jut eszembe, ahogy amikor érted jönnek, addigra már nem lesz senki aki téged védhetne meg. Sajnos a mi kis hazánkban még nagyon értelmes és intelligens, tanult emberek is képtelenek elvonatkoztatni. Nekem is mindig a fejemhez vágják, hogy miért politizálok folyton? Röhejes kérdés a mai világban ahol a hálószobáinkba is bejön a politika. Egyszerűbb egy személy felett törni a pálcát (ami ebben az esetben nem volt nehéz) és teljesen ignorálni az összefüggéseket és az okokat. Remélem sikerül elégtételt kapnia kedves lányának az elszenvedett sérelmekért, az ország gazember vezetőit elszámoltatni kicsit nehezebb lesz, de én szentül hiszem, hogy az is el fog jönni egyszer. 🙂

  Kedvelik 1 személy

 13. Már megint az áldozathibáztatás… Minden áldozathibáztatónak azt kívánom, hogy egyszer majd hibáztassák csak őt…hadd tanuljon empátiát.

  Kedvelés

 14. Julianna Grant írta le a dolog lényegét: a többi utas miért kussolt? azért, mert bármiről legyen szó ebben az országban, összefogás nincs! miért nem jutott eszébe egynek se, hogy akár ő, akár gyereke, unokája, rokona, bárkije bármikor kerülhet hasonló helyzetbe. az ilyen emberek(?) mindig ki fogják használni, hogy a megtámadott egyedül marad. ezt viszont ez a rezsim építette ki az elmúlt tíz év alatt: oszd meg és uralkodj!

  Kedvelés

 15. Jól tette, hogy közzétette. Ilyen országban élünk. Mindenki visszaélhet a hatalmával. Az ilyen kis hatalmak is rombolóak tudnak lenni. Gondoljunk azokra, akik nap, mint nap hasonló, meg még ennél is nagyobb hátrányokat kénytelenek elviselni és nincs aki megvédje őket, vagy nyilvánosságra hozná az elszenvedett igazságtalanságot. Több empátiát, együttérzést és szolidaritást egymás iránt! Magunknak mindent, vagy szinte mindent megengedünk, de a másiktól nem tűrjük el. Milyen országban élünk. Mikké lettünk?!
  dis

  Kedvelés

 16. Tudom, most majd nekem esnek jó magyar szokás szerint, de… Miért nem lehet egy buszra úgy felszállni, főleg, ha nap mint nap ugyanúgy jár az ember, hogy a kezében már ott van a buszjegy ára? Ettől függetlenül toleráns is lehetett volna a sofőr…

  Kedvelés

  1. nem jó magyar szokás szerint csak egyszerűen a tények kedvéért azt hiszem egyértelműen leírtam a cikkben hogy a kezében azért volt a tízezres, mert épp akkor nyomtam bele. De ha van egyéb szövegértési problémája, nyugodtan írja le.

   Kedvelés

 17. Senki ne várja el, hogy egy buszsofőrnél kora reggel legyen annyi váltópénz, hogy egy tízezresből visszaadjon 9845 Ft-ot (feltételezve a 15 km-es viszonyt). Tudniillik, a volán ugyanis csak 3000 Ft váltópénzt biztosít annak, aki él vele. Sok sofőr a saját pénzéből rak még a váltópénzbe, hogy ne legyen probléma a pénzváltás (és itt nem a 10e-ért párszáz Ft-os jegyről beszélek). És igen, aki nap mint nap utazik (tehát tisztában van a jegy árával), annak legyen előkészítve a menetjegy ára. Hozzáteszem, minden buszban kint van a matrica, miszerint a buszvezető pénzváltásra nem kötelezhető, kérjük a menetjegy árának megfelelő összeget szíveskedjen átadni.
  Tudtommal a Volánbusznál elég szigorúan veszik a menetrend betartását is, ezért lehet, hogy bár az adott megállóban (még) időben volt a sofőr, ahhoz, hogy tudja tartani a menetrendet, el kellett indulnia.
  Igen, mint rájöttek, buszsofőr vagyok én is. Ettő függetlenül azt mondom én is, hogy a kolléga viselkedhetett volna korrektebben is.

  Kedvelés

  1. legyen szíves olvassa végig a posztot. Volt aprópénz, a kolléga viszont leszállította a lányt arra hivatkozva, hogy nem tudja megvárni, amíg megkeresi az aprót, mert késésben van. HA végigolvasta, gondolja újra a kommanetjét.

   Kedvelés

   1. Végigolvastam. Ezért írtam, hogy a kolléga viselkedhetett volna korektebben is. Szövegértésből ott is vannak gondok, úgy érzem. De nem személyeskedni akarok. És nem is védem a sofőrt, csak tényeket írtam.

    Kedvelés

 18. Nem kellene ebből is politikát csinálni. Ez a buszsofőr ilyen! Ilyen volt, ilyen lesz. Politikától függetlenül. Zsigerből ilyen.
  Remélem, olvassák a felettesei is és felelősségre vonják!
  Kovács Gábor

  Kedvelés

 19. Szerintem a tolerancia hiánya a blog írójánál legalább annyira kimutatható, mint a buszvezetőnél. De a lány is lehetne toleránsabb a többi utazótársával szemben, hogy ismerve a szokásokat, mégis feltartja őket a táskában való kotorászással. Nem véletlenül nem keltek a védelmére az ott utazók.
  Orbán belekeverése meg egyenesen csúcs. Az az érzés is kialakulhat, hogy az egész írás emiatt született.

  Kedvelik 1 személy

  1. Meg érteném Önt ha a busz késésben lett volna és a sof
   főr ragaszkodott volna a menetidőhöz és ezért viselkedett így De ez nem állt fenn Tény, hogy,a leányzó is előkészíthette volna a jegy árát ám ez nem mentesíti a sofőrt ÉS VÉLEMÉNYEM SZERINT NEM VOLT JOGA LE SZÁLLÍTANI!!!!! EZ EMBERTELEN CSELEKEDET VOLT!!!!!! MI VAN MONDJUK HA EZ AZ EMBER EGY PÉNZTÁRNÁL ÁLL SORBA ÉS MONDJUK EGY IDŐS NYUGDÍJAS KERESGETI A PÉNZT, AKKOR KI LÖKI A PÉNZTÁRTÓL?

   Kedvelés

 20. A buszsofőr nem kötelezhető pénzváltásra! Sem reggel 7-kor, sem később amikor már esetleg van nála annyi váltópénz is! De ha nincs reggel (mert nem lehet nála annyi) pénz, akkor hogy is adjon vissza?Amúgy ez minden buszra ki van írva!

  Kedvelés

  1. A pénzváltás az amikor valaki felvált nekem egy nagyobb címletet kisebbekre. Ha valaki jegyet vesz, az vásárlásnak minősül és a fogyasztóvédelmi törvény értelmében kötelező biztosítani a megfelelő váltópénz meglétét. Sajnos a volánvállalatok ezt a törvényt mindig is telibaszarták. Szóval ez baromira nem pénzváltás, sajnos aki ezt nem tudja felfogni, az a buszsofőr szintjén van agyilag.

   Kedvelés

   1. Kedves TheVR!
    Lehet a szavakat csűrni-csavarni, de az mindenképpen pénzváltásnak minősül, ha valaki egy-két száz forintos viteldíjat/vételárat 10.000 Ft-os címletű bankjeggyel kíván kiegyenlíteni. Ekkor ugyanis a visszajáró összeg lényegesen meghaladja a fizetendő díjat (árat) Hogy egy egyszerű példával illusztráljam:
    Nem minősül pénzváltásnak az:
    – ha 200 és 300 forint árat/viteldíjat valaki 300 forinttal egyenlít ki (ez lehet 3 db 100-0, vagy 1-1 db 100-as és 200-0s)
    – még az se tekinthető pénzváltásnak, ha ezt egy ötszázassal rendezné a vevő, vagy utazó (ennyi váltópénznek mindig kell lennie a sofőrnél, vagy a boltok kasszájában, még nyitáskor is)
    – ha a viteldíj/ár 4500-5000 forint, és a vevő 5000 forintossal fizet
    Általánosságban ha az ár/viteldíj az átadott címlethez képes jelentős (legalább az 50%-a) akkor már nem illik pénzváltási kötelezettségről beszélni.
    Itt nem ez volt a helyzet.

    Kedvelik 1 személy

 21. Ez a tipikusan az a helyzet (szerintem) amikor senkinek sincsen igaza (vagy egy kicsit mindenkinek)
  1.) A gépkocsivezetőnél nem kell, hogy annyi váltópénz legyen, amiből 10 ezer forintig vissza tud adni, különösen nem a reggeli járaton!
  (Ahogy egy szintén sofőr kollégája írta is, nem kötelezhetőek pénzváltásra.)
  2.) Nekik a menetidőt pontosan tartaniuk kell, ezért nem várogathatnak olyan dologra, amit felszállás előtt már elő kellett volna keresni. (Buszjegy ára)
  De!
  A.) Leszállítania nem volt se jogos, se szép, se udvarias húzás tőle.
  B.) Ha látta a fieztési hajlandóságot (10 ezrest a lány kezében és a keresést/kutatást a táskában) nyugodtan leültethette volna a lányt, aki következő megállóig megkereshette volna az aprót.
  C.) Az utasok közül senknek nem jutott eszébe az, hogy megelőlegezze a jegy árát a lánynak, míg az előkeresi a pénzt menet közben.
  Gyanítom – miután menetrend szerinti járat volt – az utasok, ha másként nem, látásból már ismerhették egymást.
  (Buszoztam és vonatoztam is eleget suliba fiatal koromban és ott ha nem is név szerint, de szinte mindenki ismerős lett egy idő után.)
  I.) Politikát keverni ilyen ügyekbe eléggé szerencsételn dolog, még akkor is, ha lenne alapja a dolognak, ugyanis nem lehet tudni, “mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás” Azért ilyen a morál, mert a legfelsőbb vezetés ezt generálja, vagy azért ilyen a legfelsőbb vezetés, mert az ilyen emberek választották. (Egy népnek mindig olyan a vezetője, amilyent megérdemel)

  Kedvelés

  1. Ez egy tipikusan olyan helyzet, amikor pontosan lehet látni, hogy kinek van igaza. 1. a gyereknél volt 10 000 is, meg apró is. 2. a buszsofőrnek nem lett volna joga leszállítani, semmilyen indokkal 3. az emberek azt teszik, amit megengedettnek vélnek. a nácika latt zsidó vagyon raboltak, a komcsik alatt kulákot meg burzsoát üldöztek, most a gyengébbeken, a nőkön, a hajléktalanokon, a menekülteken élik ki aljas ösztöneiket. úgyhogy ne relativizálgasson itt nekem.

   Kedvelés

   1. Kedves Gergely!
    Azt tapasztalom lépten-nyomon, hogy az emberek java funkcionális analfabéta. Most mégis inkább arra gondolok, hogy sunyi trollok szólnak itt hozzá, és ismétlik, ismétlik a tízezrest, nem véve tudomást az apróról… A politikai párhuzam jól látható. Elég szomorú, hogy 2o1g-ben megtörténhet ilyen. Remélem, az ügy további fejleményeiről is beszámol itt, könyvjelzőztem az oldalt.

    Kedvelés

   2. Kedves Péterfy Gergely Úr!
    1.) Tudtommal a cikk nyilvános, így bárki olvashatja és hozzá is szólhat.
    2.) Ahogyan én nem határozom meg, hogy mi legyen az Ön véleménye (és másoké) kérem Ön se tegye!
    3.) Ha frusztráltsággal (vagy bármi egyébbel) vádolja a gépkocsi vezetőjét, kérem legelőször nézzen Magába!
    4.) Igyekezzen figyelmesen elolvasni a hozzászólást. melyet kritizálni kíván.
    5.) Szándékosan próbáltam egy kicsit fékezni az indulatokat (az Önét is) azzal, hogy a “kislányát” mentegetem. Ugyanis írhattam volna azt is, hogy egy érettségi előtt álló, csaknem nagykorú (azaz felnőtt) NŐNEK kellene annyi eszének lennie, hogy az utazásra előkészül!
    Azaz előkészíti a viteldíjat már otthon, vagy a kocsiban. (Azt már nem is említem, hogy esetleg előző este otthon)
    Vajon a mobiltelefonját miért nem hagyta otthon?!? (Az ugye az életben nem maradhat otthon, mert még a WC-re se tudnak elmenni anélkül)
    Autóbusszal életében először utazott a kislánya?
    Soha nem olvasta az utazási feltételeket?
    Vagy ha nem olvasta, eszébe se jutott neki, hogy egy 10 ezresből talán nem tud majd visszaadni a sofőr?
    És Önnek se jutott ez eszébe?
    És legvégül:
    Azt a rész nem olvasta hozzászólásomban, amelyek a gépkocsivezető viselkedésére vonatkoztak?
    És az utastársakra vonatkozót se?

    (Csak halkan és zárójelben jegyzem meg – pedig nem számítok gazdagnak – de előfordult már velem olyan, hogy a LIDL Áruházban előttem vásárlő hölgynél nem volt elég pénz /talán otthon se, mivel hó vége közelgett/ én adtam oda a hiányzó összeget, hogy ne kelljen semmitt otthagynia. Soha nem láttam se előtte, se utána azt a vásárlót, de ennyit talán mindenki megérdemelne.)

    Kedvelés

   3. Fantasztikus! Minden világos! A lányom a bűnös, amiért fizetni szeretett volna egy szolgáltatásért (amely amúgy közfeladatot ellátó üzemben valósult volna meg). Én kérek elnézést! Meg tud bocsátani…?!

    Kedvelés

 22. Teljes mértékben elfogadhatatlan a sofőr tette,nem volt joga leszállítani a diákot.De!!!!,miért kellett ebbe is belekeverni a politikát?????

  Kedvelés

  1. Ez egy tipikusan olyan helyzet, amikor pontosan lehet látni, hogy kinek van igaza. 1. a gyereknél volt 10 000 is, meg apró is. 2. a buszsofőrnek nem lett volna joga leszállítani, semmilyen indokkal 3. az emberek azt teszik, amit megengedettnek vélnek. a nácika latt zsidó vagyon raboltak, a komcsik alatt kulákot meg burzsoát üldöztek, most a gyengébbeken, a nőkön, a hajléktalanokon, a menekülteken élik ki aljas ösztöneiket. úgyhogy ne relativizálgasson itt nekem.

   Kedvelés

  2. Azért kedves gtg620, mert ha évente egy vagy kettő ilyennel találkozol, akkor az lehet a sofőr egyénisége. Ha viszont majdnem mindenütt ezt találod (és ezt sokszor és sokak írják manapság), akkor az egy szimptómája lehet valaminek. Egy társadalmi jelenség. Mert bár lehet, hogy ez a sofőr egy randa ember aki szeret diáklányokkal kegyetlenkedni, az még valószínűbb, hogy semmivel sem rosszabb, mint sokan mások, de a mai világ, a mai élet és munka stressze ilyet csinált belőle. És akkor már benne vagyunk a politikában. Nem tudom hol él, de ha Magyarországon akkor talán észrevette, hogy az elmúlt 8 évben nemcsak központilag uszítanak a gyűlöletre, hanem (vegyünk egy mai témát) elvárják, hogy 400 órát túlórázzon valaki és 3 évet várjon a pénzére. Mit gondol, az ilyesmi és még sok más aljasság milyen hatással van még a legtürelmeseb és legudvariasabb emberre? Életére, szabadidejére, kikapcsolódási lehetőségeire, egészségére? Senki nem él elhatároltan a következő embertől, senki nem tudja a politika hatását kikerülni, még az sem akit egyáltalán nem érdekel a politika és így durvul el egy társadalom. Nem mentegetem a sofőrt, szerintem akármilyen bvüntetést rónak ki rá nem lesz elégséges. A minimum az, hogy ismerje el a jogtalan, durva eljárást és kérjen bocsánatot. Kiváncsi vagyok én is, hogy mit dönt majd a volánbusz, így csatlakozom ahhoz a kommentelőhöz aki kérte, hogy ezen blogon is megjelenjen ez.

   Kedvelés

 23. Miről beszél, jóember? Két ember volt a megállóban, 15 másodpercig tartott volna megkeresni a pénzt. Ha nem tud okosat mondani, inkább ne kommentelgessen.

  Kedvelés

 24. Szóval maga szerint le lehet szálítani egy utast, akinek van aprója is meg nagy címletű pénze is. Iskolába igyekvő diákot reggel a fagyban. Kívánom, hogy az összes kölyke minden nap járhon így.

  Kedvelés

 25. Az Orban kormanynak semmi koze a magyarok arrogans viselkedesehez. Nekem a Gyurcsany idejen mondta egy sotetkepu piaci gyumolcs arus, hogy oldalrol szedjem a cseresznyet a ladabol, ne felulrol! 56-ban legtobb magyar ket okbol hagyta el az orszagot. Kommunizmus, es szegenyseg miatt. Ismerek par embert, akik a magyar lakossag undorito viselkedese miatt mentek el, ez volt a harmadik ok. Az a szo, hogy “szemtelen” nincs is meg az angol ,nyelvben.
  Korul kell irni! Erdekes nep, amikor bajban vannak, olyanok, mint egy ember lennenek. A baj utan, egymas torkanak esnek. Nemzeti vonas! Isten! Alld meg a magyart! Alld meg! Nem holnap! Most!!

  Kedvelés

 26. en londonban elek es egy ilyen nagyvarosban is felengedik sot noket ejjel hajnalban veszelynek kiteve soha nem teszi egy sofor se, ha kesesben van kikersi a kov megalloig ennyi. sot ha lejar a berlet lehuzod van egy tartalek amit hasznalhatsz es utolag fizeted.kedves sofor bacsi gondolkodjon a lany fejevel teenager fizetni szeretett volna
  csak a rendszer picit meg maradi, de nekunk
  nem kell maradian gondolkodnunk.vezessen ovatoasan es ha van egy perce tisztazzak a nezetelterest emberi modjara udv muller gergely london

  Kedvelés

 27. Kedves Péterfy Gergely! Véletlenül akadtam rá a bejegyzésére és – érdekesnek ígérkezvén – elolvastam. Aztán a kommenteket is…
  Az borítékolható volt, hogy a népharag a buszvezetőre zúdul – nem indokolatlanul. A jóérzésnek, lojalitásnak a hiánya engem is mindig felháborít. Felháborít azonban az emberek közömbössége is – jelen szituációban valaki csak kiállhatott volna a lánya mellett, akár csak úgy, hogy kifizeti a jegyét a türelmetlen sofőrnek amíg Ő megtalálja a pénztárcáját.
  Van azonban két dilemmám:
  Ön azt írta, hogy “és persze ekkor jutott eszébe, hogy ma még meg kell vegyen ezt meg azt, meg be kell fizessen valamit, de nincs nála annyi pénz. A tárcámban csak tízezresek voltak, odaadtam neki egyet.” Tehát a lánya nem eleve ezzel a pénzzel akart fizetni hanem a pénztárcájában lévőből – amit valahol a táskájában tartott…miért is nem volt kéznél?
  A másik dilemmám: milyen indíttatásból keveri Ön ide a politikát, az Orbán-rezsim(sic!)et? Ön szerint az intolerancia, a bunkóság, az arrogancia rendszerspecifikus? Félre ne értse…ha valaki, én aztán tényleg nem vagyok a jelenlegi kurzus nagy híve de egy ilyen szituáció bármikor előfordulhat és ez függetlenül a politikai helyzettől szomorú.
  Most be is fejezem mert látom, hogy tegnap este felé már kezdett az Ön türelem is elfogyni és nem szívesen vonnám fejemre a haragját.
  Barátsággal Kovács István

  Kedvelik 1 személy

  1. Mindig öröm, ha az ember egy igazi Sherlock Holmes-szal találkozik. Képzeljük el a helyzetet: a lány kezében ott a tízezres. Akkor jutott eszébe, amikor már közeledett a busz, hogy pénzt kérjen, nem vette elő a tárcáját, hogy beletegye. Az út elég lenne, hogy elővegye a buszig a tárcát – de ott a kezében a tízezres. Havazik, hideg van, a busz jön.., A táska alján a pénztárca – ugye, tud követni – de gondolja, majd a tízessel fizet, aztán majd elpakolja a visszajáró pénzt. Kiderül, hogy a 10 ezresből nem tud a sofőr visszaadni – erre keresni kezdi a táskájátban a tárcát Mit szól ehhez? Életszerű?

   Kedvelés

   1. Igen, tudom követni az Ön részletes leírását(hisz’ Sherlock Holmes-hoz hasonlított, nem szívesen hoznék szégyent rá). A sofőr viselkedésével kapcsolatos véleményemet továbbra is fenntartom de – ha már boncolgatjuk a szituációt – megkérdezném: a Kisoroszi – Tahitótfalu út alatt vagy a Tesco parkolóban a várakozás alatt nem lehetett volna elővenni a pénztárcát? Ja, és azt sajnálom, hogy a politikai szállal kapcsolatban nincs(?) észrevétele…
    Barátsággal Kovács István

    Kedvelik 1 személy

 28. Bocsánat! Nem védeni akarom a sofőrt. De reggel korán NEM BIZTOS, hogy 10 ezresből vissza tud adni. Nálunk egy két járművön ki van írva, hogy a jegy árát adja át a vezetőnek. ELŐRE kellene a MENETJEGY ÁRÁT előkészíteni !!!!. TERMÉSZETESEN EMIATT NEM KELLETT VOLNA A LEÁNYZÓT LESZÁLLÍTANI,EZ UDVARIASSÁG KÉRDÉSE IS.

  Kedvelik 1 személy

 29. Ahogy olvastam a bejegyzését, lett volna idő előkészíteni az aprót ücsörgés közben! De igaza van, könnyebb mást hibáztatni, mint azt mondani: “ejnye már gyerekem (aki már nem is gyerek), tényleg a tízezressel akartál fizetni?”
  Persze, nem kellett volna ezért leszállítani a lányát, de ez van, amikor a kisembert minden irányból nyomják!
  Buszsofőrködjön egy napot, és inkább arról írjon! Jó lesz, majd meglátja!

  Kedvelik 1 személy

 30. Sajnálom…a legjobban azt, hogy miközben a sofőr emelt hangon lezavarta a lányát a buszról, senki nem akadt, aki a védelmére kelt volna egy kamaszlánynak…az emberek félrenéznek és lapítanak. Nap mint nap látjuk ennek példáit. Sajnos ez még a fennálló politikai berendezkedésünknél is mélyebben romboló tünete a mi kis világunknak – nem mintha a regnáló hatalom nem éppen a legaljasabb ösztöneinket szítaná évek óta: a bizalmatlanságot, a gyűlöletet, a teljesítmény helyett az elvtelen hűséget, stb., ilyenformán nem érzem túlzónak erre kifuttatni ezt a rémes történetet
  Üdv

  Kedvelik 1 személy

 31. Mondanám,hogy no comment – mert szeretem ha mindenkinek van véleménye- , s már az sem kis dolog manapság , ha meg meri fogalmazni ellenvéleményét is bárki ,bármi ügyben !Mondanám,hogy ha nem lettek volna PG indulatai jogosak ,tán nem terjeszti ki sofőrtől Viktorig érzéseit a reggeli hidegben. Mondanám ,hogy a közöny az oka minden hasonló vérlázító jelenetnek akár hivatali packázás, akár bolti arrogancia etc. a tárgya – no meg ,hogy hitlert /Adolfot/ is a közönyösség emelhette ismert magasságokba,mélységekbe,…de akkor én is beleesnék a vezetőtől vezérünkig való kiterjesztés csapdájába! Ezért hát egyszerűen- mint lányos apa- PG-vel vagyok egy véleményen ez ügyben, még ha az én érzéseim együttérzésből fakadnak is, nem jogos indulatból! Igazából, szót sem szóltam volna ,mert efféle ügyekben magam is napi hadat viselek, s már kezdek beletörődni , de Bayer Zs. mocskos megszólalása még az én patkolt biztosítékomat is kiverte! Ilyen mosdatlan szájú beszólást közszereplőtől ritkán hallani ,még akkor is ha Bayer kegyelmes úr éteri magasságából néha végig is ver rajtunk veretes stílusában, hogy érezzük ,milyen közel az idő, hogy nácista tempójában bele lövessen a Dunába minden vele egyet nem értőt,akár cigány,zsidó,kun, jász, alán, besenyő,etc., …szóval nem maga fajta árja! S mert ereimben vagy öt féle-fajta-szerű vér is csörgedez, hát bizonnyal ott állnék barátaimmal ,szeretteimmel egyetemben! No, hát talán ezért nem mindegy, hogy helyre teszi -e a hallgatóság -közönyének félelmein, vagy félelmeinek közönyén felülemelkedve -az ilyen és hasonló bitangokat, mindegy milyen ürügy mögé rejtik is nemtelen arroganciájukat, s bárhonnan is veszik a sérthetetlenség köpönyegét! Mindenkinek szép napot, s további saját szabad véleményt kívánva! Hisz: szabad országban,szabad emberek ,azt teszik amit szabad!?

  Kedvelés

 32. Fentebb olvasható, hogy a volánbusz (szándékosan kisbetűvel) vizsgálja az esetet… Az én esetemet is kivizsgálták: természetesen nem lett igazam, a sofőr mindenben helyesen cselekedett:
  A nejem fel akart szállni (kezében apróval) indulás előtt egy perccel a volánbusz Veresegyházra induló járatára. A sofőr nem engedte se felszállni, se fizetni, mondván hogy az induló állomáson csak a jegypénztárban vagy a mellette lévő automatánál megváltott jeggyel lehet felszállni (ami a Papp László Arénánál a terület átellenes sarkában található, gyalog oda-vissza minimum egy perc). Szombat délután lévén a jegypénztár zárva volt, csak az automaták (2 db) működtek, de hát ugye ott is sorban állás van… Lényeg, hogy a sofőr nem volt hajlandó jegyet adni, leszállította a nejemet, tudta, hogy az indulásig nem fog visszaérni, és elhajtott (amíg a nejem sorban állt az automatánál).
  Még egyszer ideírom: a volánbusz kivizsgálta az esetet: a sofőr mindenben helyesen cselekedett !!!!
  Mert: valóban a volánbusz előírja hogy nem lehet az induló állomáson a jegyet megvenni a sofőrtől !!!! (Ez sehová nincs kiírva mellesleg) Milyen idióta, értelmetlen szabály az ilyen?
  Visszatérve a Péterfy úr esetére:
  a buszsofőr mit csinált volna ha még tíz ember akart volna felszállni a buszára? Az első ötöt felengedi, majd a menetrendre hivatkozva ott hagyja a többieket, mert nem tud várni, vagy mi???
  A menetrendbe igenis bele kell hogy tartozzon, hogy késedelem van, mert igenis vannak olyan UTAS-ok, akik keresik az aprót, ne adj’ Isten rosszul lesznek, síkos az út, dugó van, baleset vagy útfelbontás miatt lassú a közlekedés.
  (Csak zárójelben: miért nem lehet kártyával fizetni a buszon? Nem kell váltópénz, gyorsabb a fizetés…)

  Kedvelés

 33. Ha ott vagyok, egészen biztosan kifizetem a lány jegyét, aztán ha megvan a pénztárca, megadja nekem, mindenesetre annyit fontos tudni, hogy ezeknek Volvo autóbuszoknak a tágas utastere elképesztően nyeli a hangot és mivel nem mai kocsik, még a motorjuk sem diszkrét. Járó motorral még emelt hangú szóváltásnál sem érthető semmi kábé két üléssel hátrébb. ez talán megmagyarázza, miért nem sietett senki segítségül.

  Kedvelik 1 személy

 34. Valóban visszaélt a helyzetével a sofőr, mert azért nem véletlenül nem egy 120 kilós, 2 m magas kigyúrt izompacsirtával szívózott. A videón hallható stílus önmagáért beszél: ez nem egy udvarias, a buta szabályok miatt sajnálkozó, de azokat megszegni nem merő ember.
  Különben meg megoldás lehetne – tudom, kezem lóg a bilibe – az előre feltöltős kártya és lehúzó a buszban, bankkártya elfogadása… És akkor nem kellene annyit a pénzzel szórakozni.

  Kedvelik 1 személy

 35. Hát nekem mint mindennapi utasnak is van véleményem. Nem vagyok buszsofőr jogosítványom sincs, de 29 éve minden nap Volánnal járok be dolgozni. Ami a mai napig ki tud akasztani, hogy a diákoknak a szülei nem veszik meg a gyereküknek 90 %-os kedvezményű bérletet, hanem rendszeresen, napi szinten jegyet vetetnek velük, ami amellett hogy jóval többe kerül (mivel az félárú, de ez legyen a szülő gondja), de a menetidőt is jó pár perccel megnöveli, főleg ha egy járaton 10-15 ilyen eset van, ami azért sem szokott jól esni, mert emiatt lekésem a csatlakozást, meg a következő csatlakozást, és többek között ilyen esetek miatt is már egy jó fél órával korábban indulok el otthonról, mint 10 évvel ezelőtt (bár ugyanott dolgozom ls az igaz, hogy ennek nagyrészt a menetrend változás is az oka).A lakóhelyemen közlekedő buszokat nagyrészt helyi és szomszédos településbeli sofőrök vezetik, ismerjük őket, beszélgetünk velük, ezért tudom azt is, hogy a reggeli csúcsban 2-3 percük van megfordulni a következő kanyarra (értsd: beérnek a végállomásra és 2-3 perc múlva fordulnak vissza, se wc, se evés és esetleg már 4-5 órája csinálják, mert ők kezdték az első járaton és majd fél 10-kor lesz az első pihenőjük). És igen nálunk is leszállítják az ilyen utasokat EGYSZER(!) utána megtanulják, hogy hogyan kell közlekedni és ha esetleg az ilyen leszállított utas az “erősebb” tehát nem gyenge diáklány, akkor mi utasok a buszsofőrt védjük meg, mert tudjuk, hogy milyen körülmények és feltételek között dolgozik. Lehet, hogy nem tetszik a véleményem, de ez van!

  Kedvelés

 36. A sofőr jogszerűtlenül és bunkó módon járt el. De ennek semmi köze az “Orbán-rezsimhez”, ugyanígy cselekedett volna bármilyen kormányzás idején, mert valószínűleg ilyen az alaptermészete: pökhendi, hatalmaskodó, érzéketlen. Ez egyéni, emberi probléma, a sofőr a történtekért személyesen felelős. Ne kenjük a politikára, és ne tegyünk úgy, mintha nem ismernénk hasonló eseteket a korábbi kormányok idejéből! A bejegyzés írójának kár a saját hitelességét rontania azzal, hogy politikai agitációra használ egy történetet, aminek semmilyen politikai vonatkozása nincs.

  Kedvelés

  1. Maximálisan egyetértek minden szavával! A cikk írója egy sértett ember – hozzáteszem a felháborodása jogos – de azzal maga mellé állítani tömegeket, hogy politikai indíttatást vízionál egy sima mezei bunkóságból, azt hiszem az már – enyhén szólva is – túlzás!
   Nem tudom, mi volt a szándéka az eset közlésével, de úgy gondolom, egy kicsit túllőtt a célon. Aztán amikor a saját és lánya felelősségét is említeni merte bárki )köztük én is) akkor jött a “letámadás”, amit se én se más nem hagyhatott szó nélkül.
   Amikor az érvei végül kifogytak, akkor pedig “szokásos” elvonulás.
   (Mint amikor valaki vesztesként elfingja magát, majd azt kiáltva, hogy “Ezt nektek! – otthagyj a bűzt)

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.